Jadłospis
02.06-06.06.2025

Poniedziałek 02.06.2025
Śniadanie
Obiad
Pieczywo mieszane / gluten pszenny, żytni /
masło / mleko /,twarożek z ziołami / mleko /
papryka
herbata z cytryną
Krupnik z kaszą jęczmienną / seler , jęczmień /
ziemniaki z koperkiem, kotlet mielony
/ gluten pszenny, żytni, jajko /
marchewka z groszkiem
kompot wiśniowy

Wtorek 03.06.2025
Śniadanie
Pieczywo mieszane / gluten pszenny, żytni/
szynka wieprzowa / gorczyca, soja /
masło / mleko /, ogórek
napar miętowy
Obiad
Zupa szczawiowa z jajkiem / seler ,mleko , jajko /
łazanki / gluten pszenny, żytni, gorczyca, soja /
marchewka w słupku
lemoniada pomarańczowa

Środa 04.06.2025
Drugie śniadanie
Płatki kukurydziane na mleku / mleko /
pieczywo mieszane / gluten pszenny, żytni /
schab pieczony / gorczyca, soja /
masło / mleko /, sałata
herbata malinowa
Obiad
Zupa z fasolki szparagowej / seler, mleko /
naleśniki z serem , polewa truskawkowa
/gluten pszenny, żytni, jako, mleko /
kompot śliwkowo jabłkowy

Czwartek 05.06.2025
Śniadanie
Płatki owsiane na mleku / mleko, owies /
pieczywo żytnie/ gluten pszenny, żytni /
polędwica z indyka / gorczyca, soja /
masło / mleko /, kiełki rzodkiewki
napar rumiankowy
Drugie śniadanie
Bułka grahamka / gluten pszenny, żytni /
pasta jajeczna ze szczypiorkiem
( wyrób własny ) / mleko, jajko /
arbuz
Obiad
Zupa jarzynowa / seler, mleko /
leczo , ryż z curry
woda z cytryną i świeżą miętą

Piątek 06.06.2025
Śniadanie
Drugie śniadanie
Pieczywo mieszane / gluten pszenny, żytni /
masło / mleko /, pasztet drobiowo wieprzowy
/ gorczyca, soja /, pomidor
herbata z cytryną
Talerz warzywny ( papryka, rzodkiewka, pomidor koktajlowy, ogórek )
pieczywo chrupkie / gluten pszenny, żytni /
jabłko
Obiad
Zupa fasolowa / seler /
ziemniaki z koperkiem
paluszki rybne / ryba / ( dorsz , miruna )
surówka z młodej kapusty i marchewki
Kompot truskawkowy
- W jadłospisie pogrubioną czcionką zaznaczono alergeny zgodnie z rozporządzeniem PE1169/2011.Każda porcja zupy zawiera dodatek świeżych ziół.Woda do picia jest stale dostępna. Przedszkole zastrzega sobie praw do zmian w jadłospisie wynikających z przyczyn technologicznych lub losowych.Średnia wartość odżywcza posiłków dostępna jest u intendenta.
Poszczególne substancje i produkty uznawane za alergeny to :
- zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne (ze wskazanymi wyjątkami),
- skorupiaki i produkty pochodne,
- jaja i produkty pochodne,
- ryby i produkty pochodne (ze wskazanymi wyjątkami),
- orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne,
- soja i produkty pochodne (ze wskazanymi wyjątkami),
- mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) (ze wskazanymi wyjątkami),
- orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne (ze wskazanymi wyjątkami),
- seler i produkty pochodne,
- gorczyca i produkty pochodne,
- nasiona sezamu i produkty pochodne,
- dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców,
- łubin i produkty pochodne,
- mięczaki i produkty pochodne.