Jadłospis

07.04-11.04.2025

Poniedziałek 07.04.2025

Śniadanie

Obiad

Pieczywo mieszane / gluten pszenny, żytni /
wędlina wieprzowa / gorczyca, soja /,ogórek
masło / mleko /,herbata z cytryną

Zupa jarzynowa / seler, mleko /
spaghetti z sosem bolońskim
/ mleko, gluten pszenny, żytni /, papryka w słupku
kompot wiśniowy

Wtorek 08.04.2025

Śniadanie

Płatki kukurydziane na mleku / mleko /
pieczywo żytnie / gluten pszenny żytni /
masło / mleko /, pasta z sera żółtego i czosnku
/ mleko /,natka pietruszki, herbata żurawinowa

Obiad

Zupa pieczarkowa z makaronem
/ seler, mleko, gluten pszenny, żytni /
leczo , ryż brązowy
marchewka w słupku
kompot z czerwonej porzeczki

Środa 09.04.2025

Drugie śniadanie

Pieczywo mieszane /gluten pszenny, żytni /
schab pieczony / gorczyca, soja /
masło / mleko /, mix sałat
napar rumiankowy

Obiad

Barszcz czerwony / seler, mleko /
ziemniaki z koperkiem , gulasz wieprzowy z warzywami , ogórek kiszony
lemoniada ( cytryna, pomarańcza, świeża mięta )

Czwartek 10.04.2025

Śniadanie

Płatki ryżowe /mleko, gluten pszenny /
pieczywo mieszane /gluten pszenny, żytni /
masło / mleko /, szynka z czarnuszką
/gorczyca, soja / ,papryka
herbata z miodem

Drugie śniadanie

Weka krojona / gluten pszenny, żytni /
kiełbaska wieprzowa na ciepło
/ gorczyca , soja /, keczup, kalarepa

Obiad

Zupa kalafiorowa / seler, mleko /
naleśniki z serem, mus truskawkowy
/ gluten pszenny ,żytni, jajko, mleko /
marchewka w słupku, kompot śliwkowy

Piątek 11.04.2025

Śniadanie

Drugie śniadanie

Pieczywo mieszane / gluten pszenny, żytni /
masło / mleko /,pasztet wieprzowy
/ gorczyca, soja / ,pomidor
herbata owocowa

Kisiel z owocami
pieczywo chrupkie / gluten pszenny , żytni /
jabłko

Obiad

Zupa grochowa /seler /
ziemniaki z koperkiem,
ryba po grecku / ryba /,( miruna )
woda z cytryna

  • W jadłospisie pogrubioną czcionką zaznaczono alergeny zgodnie z rozporządzeniem PE1169/2011.Każda porcja zupy zawiera dodatek świeżych ziół.Woda do picia jest stale dostępna. Przedszkole zastrzega sobie praw do zmian w jadłospisie wynikających z przyczyn technologicznych lub losowych.Średnia wartość odżywcza posiłków dostępna jest u intendenta.

Poszczególne substancje i produkty uznawane za alergeny  to :

  • zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne (ze wskazanymi wyjątkami),
  • skorupiaki i produkty pochodne,
  • jaja i produkty pochodne,
  • ryby i produkty pochodne (ze wskazanymi wyjątkami),
  • orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne,
  • soja i produkty pochodne (ze wskazanymi wyjątkami),
  • mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) (ze wskazanymi wyjątkami),
  • orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne (ze wskazanymi wyjątkami),
  • seler i produkty pochodne,
  • gorczyca i produkty pochodne,
  • nasiona sezamu i produkty pochodne,
  • dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców,
  • łubin i produkty pochodne,
  • mięczaki i produkty pochodne.