Jadłospis

03.11-07.11.2025

Poniedziałek 03.11.2025

Śniadanie

Obiad

Zupa jarzynowa / seler, mleko /
spaghetti z sosem bolońskim
/ gluten pszenny, żytni / , ogórek
kompot wiśniowy

Wtorek 04.11.2025

Śniadanie

Pieczywo mieszane / gluten pszenny, żytni /
masło / mleko /,pasta z sera żółtego sera i czosnku / mleko /, oliwki
napar miętowy

Obiad

Rosół z makaronem
/ seler, gluten pszenny, żytni /
potrawka z kurczaka
kasza gryczana , gotowane warzywa
( brokuł, kalafior, marchewka mini )
woda z cytryną

Środa 05.11.2025

Drugie śniadanie

Obiad

Zupa / seler /
risotto z mięsem wieprzowym i warzywami marchewka w słupku
kompot jabłkowy

Czwartek 06.11.2025

Śniadanie

Płatki ryżowe na mleku / mleko /
pieczywo orkiszowe / gluten pszenny, żytni, orkisz /
masło / mleko /, gotowany filet z indyka
kiełki słonecznika
herbata rumiankowa

Drugie śniadanie

Talerz owocowo warzywny ( winogrona, pomarańcza, ogórek, papryka, rzodkiewka) pieczywo chrupkie
/ gluten pszenny, żytni /

Obiad

Krupnik z kaszą jęczmienną / seler, jęczmień /
bigos , ziemniaki z koperkiem
kisiel do picia

Piątek 07.11.2025

Śniadanie

Drugie śniadanie

Bułka kajzerka / gluten pszenny, żytni, /
pasta z makreli wędzonej / ryba, mleko /
szczypiorek
gruszka

Obiad

Zupa z ciecierzycy / seler /
ziemniaki z koperkiem
paluszki rybne ( dorsz ) / ryba /
surówka z ogórka kiszonego , marchewki i cebulki
kompot agrestowy

  • W jadłospisie pogrubioną czcionką zaznaczono alergeny zgodnie z rozporządzeniem PE1169/2011.Każda porcja zupy zawiera dodatek świeżych ziół.Woda do picia jest stale dostępna. Przedszkole zastrzega sobie praw do zmian w jadłospisie wynikających z przyczyn technologicznych lub losowych.Średnia wartość odżywcza posiłków dostępna jest u intendenta.

Poszczególne substancje i produkty uznawane za alergeny  to :

  • zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne (ze wskazanymi wyjątkami),
  • skorupiaki i produkty pochodne,
  • jaja i produkty pochodne,
  • ryby i produkty pochodne (ze wskazanymi wyjątkami),
  • orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne,
  • soja i produkty pochodne (ze wskazanymi wyjątkami),
  • mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) (ze wskazanymi wyjątkami),
  • orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne (ze wskazanymi wyjątkami),
  • seler i produkty pochodne,
  • gorczyca i produkty pochodne,
  • nasiona sezamu i produkty pochodne,
  • dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców,
  • łubin i produkty pochodne,
  • mięczaki i produkty pochodne.