Jadłospis
07.04-11.04.2025

Poniedziałek 07.04.2025
Śniadanie
Obiad
Pieczywo mieszane / gluten pszenny, żytni /
wędlina wieprzowa / gorczyca, soja /,ogórek
masło / mleko /,herbata z cytryną
Zupa jarzynowa / seler, mleko /
spaghetti z sosem bolońskim
/ mleko, gluten pszenny, żytni /, papryka w słupku
kompot wiśniowy

Wtorek 08.04.2025
Śniadanie
Płatki kukurydziane na mleku / mleko /
pieczywo żytnie / gluten pszenny żytni /
masło / mleko /, pasta z sera żółtego i czosnku
/ mleko /,natka pietruszki, herbata żurawinowa
Obiad
Zupa pieczarkowa z makaronem
/ seler, mleko, gluten pszenny, żytni /
leczo , ryż brązowy
marchewka w słupku
kompot z czerwonej porzeczki

Środa 09.04.2025
Drugie śniadanie
Pieczywo mieszane /gluten pszenny, żytni /
schab pieczony / gorczyca, soja /
masło / mleko /, mix sałat
napar rumiankowy
Obiad
Barszcz czerwony / seler, mleko /
ziemniaki z koperkiem , gulasz wieprzowy z warzywami , ogórek kiszony
lemoniada ( cytryna, pomarańcza, świeża mięta )

Czwartek 10.04.2025
Śniadanie
Płatki ryżowe /mleko, gluten pszenny /
pieczywo mieszane /gluten pszenny, żytni /
masło / mleko /, szynka z czarnuszką
/gorczyca, soja / ,papryka
herbata z miodem
Drugie śniadanie
Weka krojona / gluten pszenny, żytni /
kiełbaska wieprzowa na ciepło
/ gorczyca , soja /, keczup, kalarepa
Obiad
Zupa kalafiorowa / seler, mleko /
naleśniki z serem, mus truskawkowy
/ gluten pszenny ,żytni, jajko, mleko /
marchewka w słupku, kompot śliwkowy

Piątek 11.04.2025
Śniadanie
Drugie śniadanie
Pieczywo mieszane / gluten pszenny, żytni /
masło / mleko /,pasztet wieprzowy
/ gorczyca, soja / ,pomidor
herbata owocowa
Kisiel z owocami
pieczywo chrupkie / gluten pszenny , żytni /
jabłko
Obiad
Zupa grochowa /seler /
ziemniaki z koperkiem,
ryba po grecku / ryba /,( miruna )
woda z cytryna
- W jadłospisie pogrubioną czcionką zaznaczono alergeny zgodnie z rozporządzeniem PE1169/2011.Każda porcja zupy zawiera dodatek świeżych ziół.Woda do picia jest stale dostępna. Przedszkole zastrzega sobie praw do zmian w jadłospisie wynikających z przyczyn technologicznych lub losowych.Średnia wartość odżywcza posiłków dostępna jest u intendenta.
Poszczególne substancje i produkty uznawane za alergeny to :
- zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne (ze wskazanymi wyjątkami),
- skorupiaki i produkty pochodne,
- jaja i produkty pochodne,
- ryby i produkty pochodne (ze wskazanymi wyjątkami),
- orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne,
- soja i produkty pochodne (ze wskazanymi wyjątkami),
- mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) (ze wskazanymi wyjątkami),
- orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne (ze wskazanymi wyjątkami),
- seler i produkty pochodne,
- gorczyca i produkty pochodne,
- nasiona sezamu i produkty pochodne,
- dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców,
- łubin i produkty pochodne,
- mięczaki i produkty pochodne.