Jadłospis
09.06-13.06.2025

Poniedziałek 09.06.2025
Śniadanie
Obiad
Pieczywo mieszane / gluten pszenny, żytni /
masło / mleko /,wędlina / gorczyca, soja /
ser żółty / mleko /, papryka, ogórek
herbata z cytryną
Zupa koperkowa / seler /
makaron pełnoziarnisty z brokułem i filetem z kurczaka, surówka z kapusty kiszonej z marchewką i natka pietruszki, / gluten pszenny, żytni, owies /
kompot wiśniowy

Wtorek 10.06.2025
Śniadanie
Pieczywo pszenno-żytnie / gluten pszenny, żytni /
pasta z sera żółtego i czosnku / mleko /
masło / mleko /, oliwki
napar rumiankowy
Obiad
Zupa ogórkowa / seler ,mleko /
ziemniaki z koperkiem, kotlet pożarski
/ gluten pszenny, żytni, jajko /,surówka z buraczków
woda z cytryna

Środa 11.06.2025
Drugie śniadanie
Płatki orkiszowe na mleku / mleko , orkisz /
pieczywo żytnie / gluten pszenny, żytni /
szynka drobiowa / gorczyca, soja /
masło / mleko /, mix sałat
herbata żurawinowa
Obiad
Zupa z botwinką / seler, mleko /
ryż z truskawkami
marchewka w słupku
lemoniada (pomarańcz, cytryna, świeża mięta )

Czwartek 12.06.2025
Śniadanie
Kaszka kukurydziana na mleku / mleko /
pieczywo mieszane / gluten pszenny, żytni /
twarożek z rzodkiewką i ziołami / mleko /
masło / mleko /, pomidor
napar miętowy
Drugie śniadanie
Ciasto maślane z truskawkami
( wyrób własny )
/ mleko, jajko , gluten pszenny, żytni /
morela
Obiad
Zupa pomidorowa z zacierką
kasza gryczana prażona, pulpety w sosie pieczarkowym / mleko /, surówka z selera i pora
kompot wieloowocowy

Piątek 13.06.2025
Śniadanie
Drugie śniadanie
Pieczywo mieszane / gluten pszenny, żytni /
masło / mleko /, szynka wieprzowa
/ gorczyca, soja /, papryka
herbata z cytryną
Bułka z ziarnem / gluten pszenny, żytni /
pasta z makreli / ryba /, szczypiorek, jabłko
Obiad
Zupa z ciecierzycy / seler /
ziemniaki z koperkiem
jajko sadzone / jajko /, sałata z jogurtem / mleko /
kompot z czerwonej porzeczki
- W jadłospisie pogrubioną czcionką zaznaczono alergeny zgodnie z rozporządzeniem PE1169/2011.Każda porcja zupy zawiera dodatek świeżych ziół.Woda do picia jest stale dostępna. Przedszkole zastrzega sobie praw do zmian w jadłospisie wynikających z przyczyn technologicznych lub losowych.Średnia wartość odżywcza posiłków dostępna jest u intendenta.
Poszczególne substancje i produkty uznawane za alergeny to :
- zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne (ze wskazanymi wyjątkami),
- skorupiaki i produkty pochodne,
- jaja i produkty pochodne,
- ryby i produkty pochodne (ze wskazanymi wyjątkami),
- orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne,
- soja i produkty pochodne (ze wskazanymi wyjątkami),
- mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) (ze wskazanymi wyjątkami),
- orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne (ze wskazanymi wyjątkami),
- seler i produkty pochodne,
- gorczyca i produkty pochodne,
- nasiona sezamu i produkty pochodne,
- dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców,
- łubin i produkty pochodne,
- mięczaki i produkty pochodne.